
Yaki Soba betekent letterlijk ‘gebakken soba (boekweitnoedels). Hoewel de naam van dit gerecht anders suggereert, worden in Japan meestal ramennoedels gebruikt. Echter zijn ook sobanoedels erg lekker op deze manier. Bovendien zijn deze boekweitnoedels glutenvrij!
Aantal: 2 personen
Ingrediënten:
10g shiitake koshin, 1 rode ui, 1 aubergine, 1 el tahin, 3 el sesamolie, 3 el sushi-azijn (gezoet), 2 el shoyu, 150g sobanoedels (100% boekweit), 1 (groene) chilipeper – fijngesneden, 1 cm gember- geraspt, 1 teentje knoflook- geperst, 175g seitan in tamarisaus, blaadjes koriander voor de garnering, evt. scheutje mirin om af te blussen
Bereiding:
Laat de shiitake 10 minuten weken in koud water.
Snipper de rode ui en snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2x2 cm.
Doe de tahin, sesamolie, sushi-azijn en shoyu in een kom en meng met de aubergine, totdat de blokjes gelijkmatig bedekt zijn met het mengsel.
Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg de soba noedels toe en kook ze in 5-6 minuten zachtjes gaar. Giet de soba af en spoel af met koud water. Zo blijft de structuur van de soba op z’n mooist.
Verwarm ondertussen een koekenpan met olijfolie en fruit de ui 2 minuten. Voeg de aubergineblokjes toe en roerbak 5 minuten. Doe vervolgens de shiitake, seitan, halve gesneden chilipeper, geperste knoflook en geraspte gember bij de aubergine en bak het geheel nogmaals 5 minuten. Blus eventueel af met een eetlepel water of mirin, voor een zoetere smaak.
Voeg de noedels bij het auberginemengsel en roerbak het geheel 3-5 minuten.
Garneer met korianderblaadjes en de rest van de groene chilipeper.
Tip!
Houd je wel van de smaak, maar niet zo van de structuur van seitan? Maak er dan gehakt van in een blender!
Wist je dat...
...we ook soba met 40% boekweit en soba yomogi (met bijvoet) hebben?
Bereidingstijd: < 20 minuten