Winterposteleinsalade met gegrilde groenten

 

De winterpostelein is een luchtige en knapperige tegenhanger voor de gegrilde spruitjes en wortelgewassen. Het geheel is een hearty wintersalade met geroosterde hazelnoten en creamy vegan witte miso-edelgistvlokken dressing met dragon. De dressing is ook erg lekker om bijv. crudités in te dippen of als saus op een broodje met opgebakken paddenstoelen.

 

Ingrediënten voor de salade:

250g winterpostelein, 400g spruiten, 200g aardpeer (topinamboer), 200g mix van wilde wortels, 4 teentjes knoflook, 1 rode ui, peper, zout & venkelzaden, 100g hazelnoten,

 

Ingrediënten voor de dressing:

2 teentjes knoflook, 1 el witte shiro miso, 1 tl Dijon mosterd, 1 el edelgistvlokken, 1/2 tl citroenzest, sap van een halve citroen, 1 el gedroogde dragon, scheutje havermelk, plus meer indien nodig

drizzle olijfolie, peper en zout naar smaak

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200˚C.

Snij de kontjes van de spruiten af en snij de wilde wortels en aardpeer in lange smalle repen.

Voeg knoflookteentjes en doormidden gesneden ui toe en leg met de andere groente op een bakplaat.

Besprenkel met olijfolie, peper, zout en venkelzaden.

Zet voor 35 minuten in de oven. Mix tussendoor alles een keer door elkaar zodat alles egaal bruin wordt.

Rooster ondertussen de hazelnoten en maak fijn in een vijzel.

Mix alle ingrediënten voor de dressing in een blender.

Voeg eventueel wat zout en peper toe naar smaak.

Doe de winterpostelein in een saladeschaal. Verdeel de spruitjes, aardpeer, wortels, gegrilde knoflook en ui eroverheen.

Besprenkel met de dressing, hazelnoten en eventueel wat edelgistvlokken.

 

Tip: Je kunt eigenlijk oneindig variëren met wortelgewassen zoals pastinaak, wortelpeterselie of knolselderij.

 

Smakelijk