Stamppot met boerenkool

Boerenkool
Dat boerenkool helemaal hip is dat zien we aan de eindeloze reeks recepten en hartige snacks die in de winkelrekken liggen. Boerenkool luistert tegenwoordig liever naar de Engelse benaming kale, heeft echte superfoodallures en is vooral in het buitenland een echte hype, alhoewel onze noorderburen deze lekkere wintergroente altijd al in hun hart gesloten hebben.
Het is een frisse groene koolsoort met lange gekrulde bladeren met een pittige smaak.
Bijzonder rijk aan vitamine A, C en K en een belangrijke bron van ijzer en goed opneembaar calcium.
Bewaar boerenkool niet langer dan een dag of vijf in de koelkast anders worden de bladeren slap en verliezen ze hun mooie diepgroene kleur.
Jonge blaadjes laten zich goed verwerken in slaatjes en in smoothies.
Verder kunt u boerenkool koken, stomen, stoven en in een soep gebruiken. Laat deze kool niet te lang koken en gebruik zo weinig mogelijk water om vitamine verlies te beperken.
Gebruik een royale portie want boerenkool slinkt flink bij het bereiden.

Stamppot met boerenkool

Ingredi├źnten:
11/2 kg aardappelen (bijv. Desire), 800g boerenkool, 100ml melk of sojamelk, klontje boter of margarine, nootmuskaat, witte peper, 1/2 groente bouillonblokje( Morga, Natur Compagnie),zout

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Was de boerenkool, verwijder de stengels en snijd fijn.
Doe de boerenkool in een pan met de aardappelen er bovenop en voeg voldoende water toe met een snuifje zout.
Kook tot de aardappelen gaar zijn.
Giet af en bewaar een half kopje van het kookvocht. Stamp tot een grove puree.
Verwarm de melk met de boter of margarine en voeg samen met het kookvocht toe. Breng op smaak met het halve bouillonblokje, de peper en royaal gemalen nootmuskaat.
Wie het graag echt Hollands wil, die serveert de stamppot met een echte rookworst. Een stoofpotje van seitan met een mosterdsausje is een goed vegetarisch alternatief.