Ribolitta, Italiaanse maaltijdsoep

Palmkool komt oorspronkelijk uit Toscane en was al in de Romeinse tijd gekend als groente. De Italiaanse naam is cavolo nero omdat het smalle donkergroene blad bijna zwart lijkt,noem hem gerust de Italiaanse boerenkool.
Deze plant groeit als een soort mini palmboompje de lucht in( kan tot wel 3m hoog worden) en neemt zo weinig plaats in bij het telen. Het is een winterhard gewas, als het warmer wordt krijgen de bladeren een licht bittere smaak.
Palmkool is rijk aan vitamine C en beta caroteen en een bron van mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
Klaarmaken kan zoals spinazie en boerenkool en laat zich zowel rauw als gekookt, gestoomd, gewokt en in soepen verwerken. De harde nerven worden niet gebruikt, enkel het blad.
Bewaren doet u best onderin de koelkast maar liefst niet langer dan een paar dagen zodat de bladeren hun mooie egale kleur niet verliezen en slap worden.

Ribolitta, Italiaanse maaltijdsoep

voor 4 personen

Ingrediënten:
3 el BioShop olijfolie,1 fijngesneden wortel,1 fijngesneden ui,1 stengel bleekselder fijngesneden,3 tomatenvers of uit blik ontveld,,1 takje verse thijm,2 aardappels in stukken,675 gram blad van palmkool(cavolo nero) gesnipperd,150 gram verse witte bonen of 80 gram gedroogd(een nacht inkoud water geweekt en uitgelekt), 4 sneden donker volkorenbrood, zout en zwarte peper

Bereiding:
Verhit 2 el olijfolie in een pan, doe er de uiwortel en selderij bij en bak 5 minuten op een laag vuur, roer af en toe om. Voeg tomaten, thijm en aardappelen toe, laat even pruttelen en doe er dan de palmkool en de bonen bij. Voeg 2l water en wat zout toe.
Breng alles aan de kook en laat 2 h sudderen op een zacht vuurtje.
Verhit de oven op 180°,leg het brood in een grote pan van aardewerk( of ovenbestendig materiaal) en schep de soep erop. Zet de pan 10 minuten in de oven.
Roer 1 el olijfolie met zwarte peper naar smaak door de soep en dien op.