Mierikswortelmayonaise

Mierikswortel

Ook al is mierikswortel geen groente, toch hoort hij zeker thuis bij de vergeten groenten vanwege zijn heerlijk pittige smaak en niet te vergeten vanwege zijn waardevolle gezondheidseigenschappen. Vooral in Oost Europa is deze plant populair maar hier is hij na een korte revival in de jaren zeventig toch weer grotendeels in de vergeethoek geraakt.
Van deze plant gebruiken we enkel de dikke, vlezige wortel die na twee jaar geoogst kan worden. U kunt hem gemakkelijk in de tuin planten, best in een grote pot in de grond zodat hij zich niet te ver kan verspreiden.

Een stukje mierikswortel bewaar je best in een vochtig doekje onderin de koelkast.

Mierikswortel is rijk aan vitamine C en foliumzuur en werkt uitstekend bij voorjaarsmoeheid en lost vastzittende slijmen op. Daarom wordt deze smaakmaker ook wel eens een 'natuurlijk antibioticum' genoemd.

Mierikswortel wordt geraspt zowel in koude als in warme gerechten, maar wordt niet meegekookt. Raspen doet u juist voor gebruik anders verliest de mierikswortel niet alleen zijn smaak maar ook zijn waardevolle eigenschappen.
Vanwege zijn pittige, sterke smaak wordt hij ook wel de wasabi van bij ons genoemd.
Succes verzekert als u mierikswortel verwerkt in een witte saus, geraspt over gekookte groenten, bij salades, in dipsausjes en bij visgerechten.

Mierikswortelmayonaise

Ingredi├źnten:
1 blokje Hobbit tofu, geraspte mierikswortel naar smaak, BioShop olijfolie of koudgeperste saffloerolie, citroensap, Herbamare naar smaak

Bereiding:
Knijp het vocht goed uit de tofu in een keukenhanddoek.
Verkruimel de tofu in een mengbeker, voeg een scheutje olie toe en mix met de staafmixer. Blijf voorzichtig olie toevoegen en mixen tot de gewenste dikte, dikker voor een 'mayonaise', lopender voor een sausje.
Voeg naar smaak de geraspte mierikswortel, Herbamare en citroensap toe. Laat even rusten. Als u de smaak nog wat pittiger wil, doe er dan nog wat mierikswortel bij.
Bewaar in een goed afgesloten potje gedurende een dag of vier.