Gewokte rammenas met shiitake

Rammenas komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.
De schil van deze eetbare knol is bijna zwart maar binnenin is hij helemaal wit. De pittige smaak doet denken aan radijsjes, dat komt door de mosterdolie die vooral vlak onder de schil zit.
Dus iets dikker schillen voor wie het wat minder pittig wil.
Zwarte rammenas is het winterbroertje van de Japanse daikon en van de kleinere witte rettich.
Rammenas bevat vitamine C en kalium, fosfor en calcium. Onze grootouders maakten er op een heel eenvoudige manier een krachtig hoestsiroopje van.
Bewaren doet u best zonder loof buiten de koelkast gewoon op een koele, donkere plaats.
Rauw kunt u hem verwerken als pittige smaakmaker in salades of platte kaas, zowel geraspt als in carpaccio gesneden.
Ook in soepen en wat modernere wokgerechtjes doet de rammenas het erg goed.
Gekookt of gestoofd is hij snel klaar en wordt wat milder van smaak.

Gewokte rammenas met shiitake

Ingredi├źnten:
1 grote rammenas, 1 bakje verse shiitake paddenstoelen, 2 sjalotjes, sesamolie (niet geroosterd!) of een andere olie om te wokken, chilipoeder, 3 el water, 2 el bio tamari, 1 el mirin rijstkookwijn, bieslook

Bereiding:
Schil de rammenas en snijd in fijne reepjes. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze eventueel in stukken afhankelijk van de grootte. Snipper de sjalotten fijn.
Verhit de olie in de pan, doe er wat chilipoeder bij en fruit de sjalotten, voeg de shiitake toe en bak kort terwijl ze omgeschept worden. Doe de rammenasreepjes erbij ,schep om en voeg het water toe. Wok gedurende 1 a 2 minuten op hoog vuur en doe er dan de sojasaus en de mirin bij (wie geen rijstkookwijn in huis heeft kan gewoon 1 tl suiker of agavesiroop gebruiken). Laat nog een halve minuut op het vuur, neem dan de groenten direct uit de wok.
Versier met fijngesnipperde bieslook en dien onmiddellijk op.
Past bij alle graangerechten en zowel bij vlees of vis als bij iets vegetarisch.