Geroosterde pastinaak met verschillende wintergroenten

Pastinaak
Ze zien eruit als 'witte' wortels en behoren ook tot dezelfde familie, maar ze zijn zachter (dus sneller gaar) en hebben ook een verrassend zoetere smaak, die lichtjes aan anijs doet denken.
Pastinaak bevat vit.B1 en vit.B2 en caroteen, calcium en ijzer
Voor gebruik wordt de pastinaak steeds geschild.
Bewaren doet u best op een koele, donkere plaats maar als ze wat zachter zijn geworden kunt u ze nog perfect verwerken in soepen of als puree.
Met pastinaak maakt u heerlijke soepen, lekkere stoofpotjes en stamppot, puree of rauw in een slaatje, gefrituurd of geroosterd.

Geroosterde pastinaak met verschillende wintergroenten

Ingrediënten:
2 pastinaken, een halve kleine pompoen, 2 wortelen, 2 raapjes, 2 sjalotten, 1 kleine rode ui, 3 flinke aardappelen, 2 teentjes knoflook, 2 laurierblaadjes, 3 takjes rozemarijn, zout, zwarte peper, oregano, mosterdzaad, 5 a 6 el BioShop olijfolie, 1 el citroensap, 1 el fijngehakte bladpeterselie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 185°
Maak de groenten schoon en snijd ze in grote stukken van gelijke grootte. De pompoen best in platte schijven i.p.v. blokjes. Halveer de sjalotten, plet de look, en snijd de ui in ringen.
Meng de olie met het zout en de specerijen en de citroenrasp.
Doe de groenten in een platte ovenschaal en vermeng goed met de olie zodat alle groenten bedekt zijn. Leg de laurierblaadjes en de takjes rozemarijn ertussen, sprenkel het citroensap erover en zet in de oven gedurende 40 tot 45 minuten. Strooi de peterselie erover voor het opdienen.
Er past een stukje vlees of vis bij maar ook perfect met een lekkere seitan steak voor wie het liever vegetarisch houdt.