Gebakken schorseneren

Schorseneren
Deze echte wintertoppers worden ook wel winterasperges genoemd, niet alleen vanwege de vorm en de kleur maar ook vanwege de smaak die een beetje aan asperges doet denken. Hun bijnaam 'keukenmeidenverdriet' hebben ze te danken aan het kleverige, melkachtige sap dat vrijkomt bij het schillen, opgepast voor vlekken. Ook hun zanderige, donkere schil heeft er zeker toe bijgedragen dat ze echt tot de vergeten groenten zijn gaan behoren. Deze donkere schil zorgt er overigens wel voor dat schorseneren gemakkelijk een week houdbaar zijn. Schorseneren hebben een hoog ijzer- en fosforgehalte en zijn vezelrijk. We kennen ze allemaal uit grootmoeders tijd gestoofd of gekookt in de bekende witte saus maar ook gebakken smaken ze verrassend lekker.

Gebakken schorseneren

Ingredi├źnten:
700g schorseneren, water, scheutje natuurazijn, BioShop olijfolie, peper, zout, citroensap, enkele takjes bladpeterselie.

Bereiding:
Maak de schorseneren schoon, snijd ze in schuine stukken en leg ze tijdens het schillen in water met wat natuurazijn. Verhit wat BioShop olijfolie, dep de schorseneren droog en bak ze zacht en goudbruin in de olie. Breng op smaak met peper en een snuifje zout. Sprenkel er enkele druppeltjes citroensap over en versier met de fijngehakte peterselie. Geef er een pittig sausje bij. Past goed bij een quinoa gerechtje en een vegetarische burger