Frietjes van koolraap met een dipsausje

Koolraap behoort tot dezelfde familie als broccoli en veel andere koolsoorten. Van deze groente met zijn zachte, aromatische smaak eten we de wortelvormige knol die onder de grond groeit.
De koolraap mogen we niet verwarren met de lichtgroene koolrabi maar ook niet met andere raapjes, die veel kleiner zijn en ook buiten het winterseizoen verkrijgbaar zijn.
De knol ziet er ruw uit met een roodachtige of geelgroene schil en het vruchtvlees is geel tot oranje.
Het is een van de meest winterharde gewassen, vroeger echt bekend als 'arme menseneten' en ook nu nog niet helemaal terug van weggeweest.
Koolraap is bijzonder rijk aan vitamine C en bevat ook kalium en ijzer en bovendien caloriearm.
Op een donkere, koele plaats kunt u ze gemakkelijk enkele weken bewaren.
Koolraap kunt u verwerken in salades, stoven, stomen, frituren of pureren. Omdat ze vrij stevig zijn, kunt u ze ook halveren, uithollen, opvullen met een vulling naar keuze en in de oven zetten.
Koolraap laat zich bovendien uitstekend combineren met tal van kruiden: bijvoorbeeld thijm, peterselie en salie en specerijen zoals kerrie, nootmuskaat, five spices etc.

Frietjes van koolraap met een dipsausje

Ingrediënten:
1 flinke koolraap, Herbamare kruidenzout, 1 potje Bergerie Griekse yoghurt, citroensap, 2 tl kerriepoeder

Bereiding:
Schil de koolraap en snijd in frieten. Kook ze gedurende 2 minuten en giet af.Dep droog met keukenpapier.
Zet de frituurpan aan en verhit op 180°.
Bak de frieten gedurende 3 tot 4 minuten en laat uitlekken op keukenpapier.
Meng de yoghurt met kerriepoeder en een snuifje Herbamare. Voeg citroensap naar smaak toe.