
Rijst en kip is van alle culturen. In Japan is rijst altijd al belangrijk geweest en het wordt op vele verschillende manieren gegeten. Japanse rijstsoorten hebben een korte korrel en zijn wat ronder dan bijvoorbeeld de Indiase basmati. Wat wij hier sushirijst noemen, wordt in Japan dan ook veel gegeten in combinatie met vlees en groenten. Eenvoudig Japans!
Aantal: 2 personen
Ingrediënten:
150g kip, 150g sushirijst, 300g broccoli, 2 tl shiro miso, 3 tl mirin, 2 tl sushi-azijn (ongezoet), 2 tl shoyu, 2 cm gember- geraspt*, 10g gedroogde shiitake (koshin), 1 el kokosolie, 2 tl geroosterd sesamzaad, evt. extra shoyu naar smaak
* Gebruik hiervoor een gemberrasp.
Bereiding:
Wel de shiitake ongeveer 10 minuten in koud water.
Snijd de kip in stukjes.
Meng in een kommetje de geraspte gember*, miso, mirin, sushi-azijn en shoyu. Leg de kip in het kommetje en geef het de tijd om te marineren.
Doe de sushirijst in een pan met ruim kokend water. Kook in 20-30 minuten op middelhoog vuur gaar.
Snijd de broccoli in stukjes. Kook of stoom ze in 3 minuten beetgaar.
Doe 1 el kokosolie in een koekenpan en bak de gemarineerde kip in 5-10 minuten goudbruin en gaar. Voeg de gewelde shiitake toe en bak nogmaals 2 minuten.
Verdeel de rijst, broccoli en kip over de borden en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes. Geef de rijst evt. nog wat extra smaak door een scheutje shoyu toe te voegen.
Bereidingstijd: < 30 minuten