Bloemkooltaart met rode ui

ingrediënten

1 kleine bloemkool (450g) in roosjes van 3 cm, 1 middelgrote rode ui ( 170g), 75ml BioShop olijfolie, 1/2 tlp fijngehakte rozemarijn, 7 BioShop eieren, 15g fijngesneden basilicum, 120g gezeefde bloem, 1.5 tlp bakpoeder, 1/3 tlp kurkuma, 150g grof geraspte Parmezaan of andere rijpe kaas, gesmolten boter om de vorm in te vetten, 1 elp BioShop sesapzaad, 1 tlp nigellazaad, zout en zwarte peper

 

Bereiding:

Verhit de over tot 200°C.

kook de bloemkoolroosjes gaar in wat water met zout. Giet ze af en laat ze drogen.

Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van 1/2 cm dik af. Hak de rest van de ui grof en die dit in een kleine pan met de olijfolie en de rozemarijn. Smoor alles 10 miniten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.

Doe de gesmoorde ui in een kom en voeg de eieren en basilicum toe. Klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, kurkuma, Parmezaaan, 1tlp zout en royaal peper bij. Klop alle sgoed glad voor u de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.

Bekleed een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter. Vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop.

Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is (een in het midden van de taart gesrtoken mes moet er droog uitkomen). Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen. Hij moet nog net warm zijn voor u hem aansnijdt.

Bron: Plenty More van Ottolenghi