Aspergetempura met misomayonaise

Aspergetempura met misomayonaise

 

Dit is een compleet andere manier van asperges klaarmaken, maar zeker eentje om een keer te proberen! Onderaan vind je ook een manier om vegan mayo te maken.

 

Ingrediënten voor de tempura:

750g groene en/of witte asperges, 100g rijstmeel, 1 el maïzena, 1 tl bakpoeder, 200 ml koud bruisend mineraalwater, peper en zout, 1 el zwart sesamzaad, 500 ml frituurolie

 

Ingrediënten voor de misomayonaise:

2 eierdooiers, 2 tl wittewijnazijn, 1 tl mosterd, 1 el miso, 250 ml frituurolie (werkt heel goed voor mayo!) of koolzaadolie, 1 snufje chilipoeder

 

Bereiding:

Maak een beslag van rijstmeel, maïzena, bakpoeder, mineraalwater en een snuf zout en peper. Roer de sesamzaadjes erdoor.

Schil de witte asperges en snij het houtige deel goed weg. Snij dikke exemplaren in de lengte doormidden. Groene asperges hoef je niet te schillen, maar ook hiervan kun je beter het onderste stuk verwijderen.

Verhit de frituurolie voor de tempura in een kleine wok of kookpan tot een druppel beslag erin gaat sissen.

Zet een bord met keukenpapier klaar om de tempura daarop uit te laten lekken.

Haal de asperges door het beslag en frituur ze per 4 stuks goudbruin in de hete olie. Laat uitlekken op het keukenpapier.

Voor de mayonaise doe je eierdooiers, azijn, mosterd, chilipoeder en miso in een keukenmachine. Meng door elkaar.

Laat de machine draaien en voeg de olie heel langzaam in een dun straaltje toe. Laat mengen tot het dik en romig is. Voeg de olie langzaam toe, anders schift de mayo.

 

Smakelijk

Tip: je kunt de mayo ook vegan maken door 60 g ongebrande cashewnoten een half uurtje te weken in 60 ml water en daarna te malen en mengen met de staafmixer of keukenmachine met 2 el citroensap of azijn, 1 tl mosterd, chilipoeder en 1 el miso.