Aspergetaart met raapsteeltjes en eiertapenade

 

Een makkelijke aspergetaart met een verrassende tapenade.

 

Ingrediënten voor de taart:

7 plakjes bladerdeeg – ontdooid, wat bloem om op uit te rollen, 1 rode ui - in halve ringen, 2 teentjes knoflook uit de pers, 1 el havervlokken of paneermeel, 1 bosje raapsteeltjes, 1 bos asperges, groen en/of wit, 3 eieren, 1 el olijfolie, 150g geraspte gruyère kaas, 200 g crème fraîche, klein handje verse dragon of 2 tl gedroogd

 

Ingrediënten voor de tapenade:

3 eieren – hardgekookt, 6 zwarte olijven zonder pit, 3 gedroogde tomaatjes, handje verse basilicum of peterselie, 1 el olijfolie, zout en peper naar smaak

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ­°C. 

Snijd van de asperges het houtige gedeelte af, schil de witte asperges, bij de groene hoeft dat niet. Kook de asperges in een paar minuten beetgaar en spoel ze meteen koud onder de kraan. 

Was de raapsteeltjes en hak ze fijn. Goed uit laten lekken en dan in 1 el olijfolie de raapsteeltjes roerbakken totdat ze slinken. 

Bak in nog een beetje olie of boter de ui glazig.

Leg de bladerdeeg plakjes op elkaar en rol ze uit tot een lap die in een (quiche)vorm van zo’n 24 cm past. Strooi wat havervlokken of paneermeel op de bodem. 

Leg de raapsteeltjes erop, strooi de knoflook erover en leg de asperges daar weer op als de spaken van een wiel. 

Klop de eieren los met de crème fraîche, wat zout en peper, dragon en de kaas en schenk over het geheel.

 Strooi de ui ringen erover. 

 

Smakelijk!