Pompoensoep met tofucroutons

 

 

Soep voor 4 personen

Ingrediënten soep: 200g wortel – 600 g pompoen – 1 middelgrote ajuin – 40 g gember – ½ el De Hobbit groentebouillon – olie – peper & zeezout
Ingrediënten croutons: half pakje Hobbit tofu – 3 tenen look – 50 ml olijfolie – 25 ml zoute sojasaus – sap van ½ limoen – currypoeder – peper & zeezout – 5 el plantaardige melk – 4 el bloem (panko of paneermeel) – olie

 

Bereid eerst de soep: verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de wortels en de pompoen. Snij de pompoen in 2 en verwijder de pitten. Snij beide groenten ongeschild in grote stukken (4cm). Meng de wortel- en pompoenstukken met wat olijfolie, peper en zeezout en verdeel ze over de bakplaat.

Laat 30 minuten garen op 200°C. Marineer de tofu terwijl de pompoen de oven zit: laat de tofu een paar minuten uitlekken tussen twee lagen keukenpapier.

Versnel het proces door een zwaar gewicht, zoals een pan, op de tofu te plaatsen. Pers ondertussen de look en meng deze samen met de olijfolie, de sojasaus, het limoensap en een theelepel currypoeder in een lage kom of schotel.

Kruid met peper en zeezout. Snij de tofu vervolgens in kleine blokjes van 1,5 cm en meng ze voorzichtig onder de marinade. Laat de tofu zeker een half uur marineren.

Werk vervolgens de soep af: snij de ajuin in grote stukken. Schil en rasp de gember. Verhit wat olie in een grote kookpot, op middelhoog vuur. Bak de ajuin en gember tot wanneer de ui glazig is.

Voeg de gebakken pompoen en wortel toe en overgiet met een halve liter (of meer) kokend water. Laat de groenten even opwarmen en voeg groentebouillon, peper en zout toe.

Mix de soep met een staafmixer tot een egale, gladde soep. Bak vlak voor het  serveren de croutons: meng in een schaaltje de plantaardige melk en de bloem.

Vul een bord met panko en kruid deze met heel wat peper, zout en flink wat currypoeder. Wentel de gemarineerde tofublokjes eerst in de melk/bloemmengeling en vervolgens in de panko. Verhit wat olie in een grote antikleefpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de croutons goudbruin. Laat even uitlekken op keukenrol.