Lekker knapperige veggieballetjes met dipsaus

Hapje voor 4 personen, 20 balletjes

 

Ingrediënten: 1 middelgrote rode ui – 1 pakje De Hobbit gerookte tempeh of lupeh – 1 teentje look – 2 à 3 el sojasaus – sap van ¾ limoen – 15 g koriander of platte peterselie – 30 g lente-ui – 3 el olijfolie

2 el kikkererwtenmeel – 15 g zonnebloempitten – olie
specerijen naar keuze: cayennepeper, komijn en/of gerookt paprikapoeder

 

Pel en snij de ui grof en snij de tempeh (of lupeh) in grote stukken. Stoof de ui samen met de geperste look. Voeg daarna de tempeh, de eetlepel sojasaus, limoensap en specerijen naar smaak toe.

Bak de tempeh goudbruin. Hak de koriander en snij de lente-ui in grote stukken. Mix deze samen met de olie en het kikkererwtenmeel tot een gladde textuur.

Voeg de gebakken tempeh en ui samen met de zonnebloempitten toe aan de mengeling en mix nog even kort. Je wil de zonnebloempitjes en stukjes tempeh nog zien en proeven, het mag geen te gladde puree worden.

Proef, en kruid bij met sojasaus, limoensap en de specerijen. Neem een kleine hoeveelheid van het  “deeg” in je handen en duw het aan tot een klein bitesize balletje. Blijven ze niet goed kleven?

Voeg dan wat extra olijfolie en kikkererwtenmeel toe. Bak de balletjes goudbruin op een hoog vuur in voldoende olie. Laat even uitlekken op keukenpapier.

Serveer met een dressing van zoute sojasaus en limoensap, of een lekker fris broodbeleg van De Hobbit zoals de Muhammara.