Kalkoen gevuld met sinaasappel

Ingrediënten:

1 kleine, hele kalkoen op kamertemperatuur, 1 sinaasappel, 3 teentjes knoflook, paar takjes verse rozemarijn, peper en zout, 30g roomboter, kamertemperatuur

Voor er bij: winterpeen, aardappels

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°C. Knip eventuele touwtjes waar de poten van de kalkoen mee vast zitten gebonden los. Snijd de sinaasappel in een paar stukken.  Strooi een beetje peper en zout in de kalkoen. Stop de stukken sinaasappel er in (als ze niet allemaal passen laat je er een paar uit, je moet niet gaan proppen).  Kneus de teentjes knoflook met de platte kant van een mes en doe ook in de kalkoen. Steek er een takje rozemarijn bij en 1/3 deel van de boter. Nu zit de kalkoen goed gevuld. Bind de achterpoten van de kalkoen bij elkaar zodat de holte wat dichter is. Leg heel de kalkoen in de braadslede. Hak wat takjes rozemarijn fijn. Prak de rest van de boter met een vork en roer de rozemarijn er door. Om dit makkelijker te maken kun je de boter wat zachter maken door ietsje te verwarmen maar hij moet niet vloeibaar worden. Bestrijk de bovenzijde van de kalkoen met een laagje rozemarijnboter (ook de poten). Bestrooi de kalkoen met een beetje peper en zout. Leg eventueel wat stukken wortel en aardappels rondom de kalkoen. Zet de kalkoen een half uur op 180°C in de oven. Draai de temperatuur daarna naar 120°C en laat de kalkoen nog 45 min tot 60 min bakken (afhankelijk van de dikte en grootte). Bedruip de kalkoen af en toe met het vocht op de bodem van de braadslede. Als je een mooi bruin korstje wil kun je de laatste 5 min ook de grill er bij aanzetten. Maak je gebruik van een oventhermometer dan kun je een kerntemeperatuur

aanhouden van 70°C. Haal de kalkoen uit de oven en bedek met aluminiumfolie en laat 15 min

rusten. Daarna kun je de kalkoen aansnijden.

 

Bron: leukerecepten.nl