Peulvruchten lekker en gezond

PEULVRUCHTEN

Peulvruchten zijn echt gezond. Ze bevatten veel gezonde bouwstoffen waardoor ze een hoge voedingswaarde hebben en bovendien  bevatten ze maar weinig calorieën.

Peulvruchten zijn geen groente, eigenlijk zijn het zaden van planten uit de familie van de vlinderbloemen. Peulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten bomvol met vitaminen en mineralen zoals ijzer en magnesium, eiwitten, antioxidanten en vezels.

Peulvruchten zijn goede vleesvervangers, helemaal als je ze eet met noten en zaden. Ze zitten namelijk vol met de B-complex vitaminen. Daarnaast zijn peulvruchten ook een goede bron van complexe koolhydraten. Dit zijn de gezonde koolhydraten, ze worden langzaam opgenomen in je lichaam.

Het dagelijks eten van een portie van 50 tot 100g peulvruchten draagt sterk bij aan een gezonde levensstijl en hoort in een gezond voedingspatroon.

Voorbeelden van peulvruchten zijn linzen, kikkererwten, spliterwten, adukibonen, kapucijners, …

 

Doordat peulvruchten veel vezels bevatten, verteert je eten wat langzamer. Dit is goed nieuws voor de bloedsuikerspiegel die dankzij de vezels minder schommelingen vertoont.

Alle voordelen van peulvruchten op een rijtje

1. Goed voor darmflora De vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang en kunnen je van allerlei “vage” darmklachten afhelpen.

2. Sterke botten Door de bouwstoffen, zoals de eiwitten, kunnen peulvruchten ook bijdragen aan sterkere botten..

3. Afvallen Ze passen ook prima in een voedingspatroon van mensen die wat willen afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en juist wel veel bouw- en brandstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Hierdoor werken ze verzadigend en zul je tijdens de maaltijd minder behoefte hebben om meer te eten.

4. Verzadigende werking Nog een bijkomend voordeel is dat de verzadigende werking nog lang merkbaar is. Een uur of twee na de maaltijd zul je weinig behoefte hebben in een snack of een tussendoortje. Hierdoor kunnen peulvruchten bijdragen aan gewichtscontrole en zelfs aan gewichtsverlies.

5. Gunstig cholesterol Tot slot bevatten peulvruchten de sappen saponinen. Deze naam hoef je niet te onthouden, maar deze sappen binden zich, in de darmen, aan het cholesterol. Hiermee voorkomt dit sapje dat dit cholesterol in het bloed terecht komt. Het eten van peulvruchten kan dus leiden tot een lager cholesterolgehalte.

 

Peulvruchten worden best voorgeweekt om de kooktijd te verkorten. Het weekwater wordt weg gegoten en de peulvruchten worden in vers water gaar gekookt. Een stukje Kombu zeewier toevoegen verkort de kooktijd.

 

Lekkere en gezonde bereidingen zijn:

-       zelf bereide hummus - deze Midden-Oosterse dip kent als basis kikkererwten.

-       witte-bonenpuree – voor een romige structuur.

-       Chili con carne - vervang de bonen uit blik door de geweekte gedroogde variant en laat sudderen tot ze gaar zijn.

-       een wortelburger met kikkererwten, sesam en havermout

en natuurlijk de grootste klassieker van allemaal is soep. Erwtensoep, linzensoepen en ook witte – en bruine bonensoep zijn aanraders

Ontdek de BioShop peulvruchten