Falafel met Tahinisaus

Ingrediënten:
2 koppen droge kikkererwten( 440g), 6 teentjes knoflook (gepeld, grof gehakt), 1/3 kop gehakte peterselie of verse koriander, kruiden naar smaak: bv. 1 el komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, ½ tl chilipoeder, snuifje cayenne, 1 tl zeezout, 2 koppen frituurolie(450ml)

Bereiding:
Week de kikkererwten 8-10 uur in 2L water. Maal de afgegoten kikkererwten met look, peterselie (koriander) en kruiden in een vleesmolen of keukenmachine en doe in een grote kom.
Voeg zout naar smaak toe. Nu zou het mengsel moeten beginnen plakken, indien het te droog is, voeg dan een beetje water toe, tot u gemakkelijk balletjes kan rollen en samen drukken zodat ze stevig zijn. verhit de olie in een wok tot 180°C, de olie is warm genoeg als een stukje brood onmiddellijk naar bovenkomt drijven ( of als een druppel beslag meteen begint te sissen). Laat de olie zeker niet roken! Maak ondertussen falafelballetjes van 3-5 cm doorsnede, druk ze goed samen en leg op een schaal. Rol balletjes langs de zijkante van de wok in de olie, niet te veel tegelijk zodat de olie op temperatuur blijft. Laat ze de eerste 3 minuten met rust, zorg daarna dat ze aan alle kanten mooi gebakken zijn, in totaal 5 à10 minuten, tot ze mooi bruin zijn. schep de gare balletjes uit en leg in een bord met keukenpapier. Verwijder kruimels alvorens een nieuwe lading in de olie te laten glijden. Voor deze hoeveelheid kan het in 2 of 3 keer. Hou ze warm in een oven op 100°C tot u ze serveert met de tahinisaus als dip.
Tahinisaus:
1 kop tahini, 2/3 kop water, 2 el vers citroensap, ½ tl zeezout
doe de tahini in een kom, voeg water in 2x toe, met een houten spatel goed mengend. Voeg sap en zout toe en serveer