Atjar tjampoer - zoetzure groenten (bijgerecht)

Het originele recept is een inmaakrecept op basis van natuurlijke gisting, maar deze eenvoudige atjar is direct klaar en superlekker bij alle Aziatische gerechten.

Ingrediënten:

250g witte kool, 150g wortelen, 200 ml azijn (rijstazijn is perfect), 50g kokosbloesemsuiker, 2 kleine tl curcumapoeder, 1/2 chili peper (facultatief)

Werkwijze:

Snijd de kool in ultra fijne sliertjes en snijd de wortelen in fijne reepjes. Snipper de chilipeper voor wie het wat pikanter wil.

Breng de azijn, de curcuma, de suiker en een snuifje zout aan de kook.

Doe de groenten er bij en kook gedurende 1min. Giet af en vang het kookvocht op. Laat de groenten zeker een tiental minuten afkoelen, zo worden ze niet te gaar. Voeg het kookvocht weer toe (wie een echt heldere atjar wil moet het kookvocht eerst zeven).

In uitgekookte glazen potjes kan dit gerechtje lang bewaard worden in de koelkast.

Kooktip:

Maak de atjar zeker een dag op voorhand klaar, de smaken komen dan pas goed tot zijn recht.

Atjar tjampoer is een ideaal gerechtje om restjes groenten op te werken zoals fijne groene boontjes, sojascheuten, paksoy enz.