Sateh ayan - kipsaté

Ingrediënten:

Ongeveer 250 a 300g kipfilet voor 8 satés, 3 à 4el zoete sojasaus (Lima theriyaki kan ook of voeg gewoon wat kokosbloesemsuiker toe aan tamari of shoyu), sap van 1limoen, 4teentjes knoflook, 1cm gemberwortel, 1tl korianderpoeder, 1 el water, sambal oelek (facultatief), Bio Shop kokosvet , saté prikkers

Werkwijze:

Maak een marinade van de zoete sojasaus, korianderpoeder, geraspte gemberwortel, geperste knoflookteentjes, sap van de limoen, snuifje zout ,wat peper en de sambal voor wie van pittig houdt. Kijk of het nodig is om wat water toe  te voegen als het mengsel wat te dik is.

Snijd de kipfilet in kleine stukjes van ongeveer 1cm, in Indonesië worden geen grote brokken gebruikt. Meng de kip met de marinade, indien nodig nog wat sojasaus toevoegen. Dek af met plastic folie en zet gedurende enkele uren in de koelkast.

Leg de satéprikkers in koud water , zo verbranden ze niet bij het bakken. Rijg de kip aan de spiesjes, druk wat aan voor een mooier resultaat. Verhit de kokosolie in een grote pan.

Bak de satés gedurende 6 tot 8 minuten goudbruin of leg ze op de bbq bij mooi weer.

Serveer met een lekkere zelf gemaakte pinda saus. Zie hiervoor het recept van de Gado gado groente schotel.

Veggietip:

Vervang de kip door blokjes seitan. Maya of  Bertijn maakt de beste seitan voor dit recept.